Friday, March 28, 2008

Eestile oma tuumaelektrijaam ja tuumapomm


Käisime eile kuulamas loengut kuidas teadlased raha raiskavad ja muuhulgas räägiti ka tuumaelektrijaamadest. Rääkis tuumafüüsik Andi Hektor, kelle sõnul pole see radioaktiivsus sugugi nii hull värk midagi. Kui tuumaelektrijaamades hukkub aastas 2 inimest(tööõnnetustes nagu autoõnnetuses või sellest, et kruvikeeraja pähe kukub) samas kui kivisöel töötavas elektritööstuses hukkub igal aastal 7000 inimest (paljud Hiina kaevandustes).
Uute keskkonnanormidega on oluliselt odavam elektrit tuumaelektrijaamas toota kui plevkivist.
Tsernobõli õnnetus juhtus seetõttu, et sõjalistel eesmärkidel plutooniumi tootmiseks rajatud elekrijaamas, mis oli sõdurite poolt ehitatud hakkasid tegelased reaktoriga mängima ja katsetama, kas jaam ilma välise elektrita ka töötab, ja seda ilma kõigi töötajategfa kooskõlastamata.Lülitati kõik kaitsesüsteemid välja. :)
Kusjuures peale õnnetust töötas teine reaktor üle 10 aasta edasi. :)
Eestist Tsernobõli saadetud meeste terviseuuringutes selgus, et neil ei olnud suuremat vähkihaigestumist kui teistel nende eakaaslastel.
Maa seest tulev radoon on kümneid kordi ohtlikum tavapärasest tuumaelektrijaama kiirgusest.
Lisaks saab uraani jääkidest plutooniumi, millest saaks Eesti oma aatompommi teha. :P

1 Comments:

Blogger Urmas said...

TTÜ-s Elektirjaamade kursuses räägitu põhjal kirja pandud jutt.

March 31, 2008  

Post a Comment

<< Home

----------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------
ajaveeb 2007