Tuesday, March 28, 2006

28.märts - teisipäev - parun Ernst von Mannteuffel´i sohilaps ja foto olemus



Tänaseks siis kaks mõtet, mis ma väljendada tahtsin, või isegi kolm.
Esitkes, et meie talve moodi kevadest on saanud sügis.
Teisena käisin üleeile vanatädi sünnipäeval ja sain teada, et olen isapoolsest liinist legendi kohaselt parun Ernst von Mannteuffel´i sohilaps. See on küll perekonnalegend ja tõendust selle kohta veel ei ole, aga siiski uhke mõelda. Kas sa tead, kust ja millised sinu juured on?
Ja kolmas teema, millest tahtsin rääkida on foto olemus ja stiil.
Vaatasin just hea sõbra Tõnise blogi ja tõdesin järjekordselt, et pildistamise käekiri on igaühele erinev antud. Nii palju kui ma ka prooviks esteetilisi ja ilusaid pilte teha, ma ei suuda/oska. Et igalühel kelle pilte sa vaatad on oma käekiri ja stiil milliseid pilte ta teeb hoolimata kaamerast (kuigi enamusel on sarnane kaamera ja optika). Vt Supersnapi, Sepa, Rivo või Tõnise pilte ja kõik on erinevas võtmes ja temaatikas tehtud. Kas keegi oskab öelda, et millest see vahe tuleb? kogemusest?

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

1885. aasta sügisel sai kihelkonnakooli maja tulekahjus tugevasti kannatada. Koolimaja taastamiseks kihelkonnal raha ei olnud. Paar aastat peeti kooli Eesti Aleksandrikoolile ostetud majas Kaarlimõisas, kuid kui Aleksandrikoolis algas õppetöö, lakkas kihelkonnakooli tegevus.

Praegusel Jõgevamaal asuva Saare ja mitme teise mõisa tolleaegne omanik krahv Ernst von Mannteuffel vajas tublit ehitusjuhti. Ta kutsus Beermanni omale ehitusmeistriks ja andis talle elamiseks Paaba metsnikutalu. Et Beermann suutis koolitada oma kolme poega Tartu Ülikoolis, tekitas see kadedust krahvi ülemmõisavalitsejas ja ta lõpetas talu rendilepingu. Ning kui Gustavi abikaasa Caroline 1905. aastal suri, kutsus Peterburi lähedal Strelnas pastoriametit pidav poeg Christoph isa enda juurde elama.

March 28, 2006  
Anonymous Anonymous said...

kas pole nii, et head ja elusad pildid tulevad siis, kui sul ongi midagi öelda, millestki rääkida?

Enne digikaameraid oli igavate ja tüütute piltide valmistamine palju tülikam, kui nüüd, sestap tehti neid ka harvem. Kaamera võeti kätte siis, kui tahtmine oli suur ja teisiti ei saanud.

Mida tänased sihitud huupipildistajad (peale fotograaf-olemise) tegelikult soovivad?

March 28, 2006  
Anonymous Anonymous said...

käšši, feimi ja seksi

March 29, 2006  
Anonymous Anonymous said...

aga kas risto on "kogemata" jälle hausitsiki pildile saanud:D

March 29, 2006  
Blogger Risto said...

ma arvasin, et keegi ei märkagi, et sellepärast see pilt ju saigi tehtud :P

March 29, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Vaat kui kuvitav ka mina olen Ernst von Mannteuffel (1844-1922)sohilaps oma isa poolsest liinist. Ja kui vaadata minu vanavanavanaisa ja selle mehe pilti, siis on suur sarnasus tõesti olemas :) Ka meil on seda juttu põlvest põlve edasi räägitud.

October 23, 2014  

Post a Comment

<< Home

----------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------
ajaveeb 2007