Thursday, August 11, 2016

Tallinna miljööaladest kui laiendatud vanalinnast ja vabaõumuuseumist

Ühest küljest on küll tore, et Tallinnas vanu maju miljööna kaitstakse Kalamajas, aga kohati on asi päris hulluks läinud. Miljööalad on ette võetud Vanalinna muinsuskaitse põhjalikkusega.
Nt on pool Nõmmet ka miljööalaks kuulutatud ja kaitstakse ka maju, mis kunagi on ajutistena tehtud ja nüüd on neist miljööväärtuslik saanud ja pead neid taastama nagu oleks sul mõni mõis käes.
Ja kui ka uued majad asuvad sellel alal, siis pead neile panema puitaknad ja käsitlema neid kui poolajaloolisi.
Ja kui sa peaks ostma mõne õnnetu maja nt Nõmmel, mis näeb nunnu välja, aga milles viilkatuse pärast reaaslet põrandaruumi pole ja mis on tänaseks amortiseerunud, siis pead sa seda arhiivijooniste alusel taastama, sest ta on nii nunnu, kuigi majas on ruumi  suurema korteri jagu ja mille krundi eest maksad 600.- aastas maamaksu 2000m2 eest.
Ses suhtes on miljööalade majad ostjatele lõksuks kui nad just ei plaani maja restaureerima hakata.
Kui varem oli piiriks, et ennesõjaaegsed majad olid miljööväärtuslikud, siis nüüd on võetud ka kaitse alla ka paljud 50-60-70 ndate puitkarkassi ja tellisvoodriga mõttetud viilkatusega topsid ja Kopli stalinislikud kortermajad, millest on paljudest tänaseks päevaks alles puidupuru kui lahti võtta.

Neid stalinislikke kortermaju ei lubata soojustada korralikult ja siis peavadki nende omanikud peale renoveerimist maksma edasi sama kõrgeid küttearveid koos remondilaenuga ja lootma, et ehk on hallitus vähemalt ära kadunud 0 kuni 5 cm soojustuse ja seinte fresh klappidega.

Kardan, et kunagi kui inimeste vintage armastus läbi saab ja kõik romantikud on saanud puu ja massiivseintega stalinistlikud majad läbi proovida, jõutakse välja moodsatesse majadesse, mis peavad sooja, mis ei hallita ja mille küttekulud sind ära ei kägista. Et siis saab ka vanade majade renessanss läbi ja keegi ei taha neid 10 aasta pärast enam värskendada ja veelgi vähem neis elada.

Kui nt Amsterdamis, mis on kuulus oma vanade majade poolest, lubatakse hoovi pool kasutada plastaknaid ja tänava pool puitaknaid, siis on Tallinnas kogu majal nõutud puitaknad. Ju siis on tallinnlased hollandlastest jõukamad ja saavad lubada majade kaupa olemasolevate plastakende viskamist prügimäele. :)
Puitaken on muidugi ilusam kui plastaken, aga ta maksab kordades rohkem ja on vähem ilmastikukindlam kui PVC ja tihti ei tee neil vahet kui profiil on sama.

Muidugi on restaureeritud majad ilusad ja kenad, nagu on ka toredad restaureeritud vanaaegsed autod ja mõisad. Iseasi, mis hinnaga see saavutatud on ja mis nende ekspluateerimine maksab.

2 Comments:

Anonymous Kodulehe tegemine said...


VÄga huvitav blogi, edu!

August 11, 2016  
Blogger Mrs sarah william said...

Tere head päeva,

Pakume igasuguseid laene, näiteks isiklik laen, hüpoteeklaen, kinnisvaralaen, ettevõtte laen, investeerimislaen, ärilaen, kommertslaen, võlgade konsolideerimise laen ja palju muud 3% intressimääraga. Huvi korral võtke meiega ühendust;

KONTAKT: +13202005842
MEIL: info.swgcentralloanfirm@aol.com

Aitäh,
Proua Fayth Simon

December 31, 2020  

Post a Comment

<< Home

----------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------
ajaveeb 2007