Wednesday, March 14, 2007

14.märts - kolmapäev - ei midagi erilist


Viimane aeg on millegipärast selline portreede aeg.

Olen tahtnud pildistaja subjektiivsusest juba kaua rääkida.
See, et sisuliselt sama kaameraga inimesed teevad täiesti erinäoliseid pilte.
Tõsi on, et optika on erinev, aga see selleks.
Toon näited ka oma jutu illustreerimiseks erinevad nikoni kasutajad:
Rivo (viimasel ajal küll teeb vist rohkem filmi peale)
Sepp
Tõnis
Tõnise Tarmo

Muidugi tulemuste erinevus näitab ka seda, et pilti ei tee mitte kaamera vaid inimene selle taga. Hea näide on eelpool mainitud Rivo, kelle käekiri pole üldse muutund peale keskformaat filmikaamera peale minekut.
Jutt kõlab võibolla küll pisut et näe, päike on kollane, aga siiski tahtsin tähelepanu juhtida, et erinevad inimesed saavad samu vahendeid kasutades hoopis erinevaid tulemusi. Sisuliselt peaks ju fotoaparaat olema fotoaparaat ja foto on tegelikkuse adekvaatse peegeldamise sünonüüm.
Passipilt, kui kõrgeim isikuttõendava dokumendi võtmeelement on ju foto.
Kunagi oli trammi peal postimehe reklaam, kus oli fotokaamera ja tekst juures:"objektiivne."
Suurimad objektiivsuse taotlejad on päevalehtede pressifotograafid, kelle fotod on minu silmis ka kõige igavamad. Sellest ka järeldus, et fotograaf võib tegelikkust moonutada ja näidata seda ilusamana või koledamana kui see tegelikkuses on.

Pildil siis L.
Ja mõtted osaliselt ajendatud raamatust Susan Sontag "Fotograafiast."

3 Comments:

Blogger Rivo said...

täpsustan, isiklikud asjad nüüdsest eranditult filmile, digi üldse ei tõmba enam. aga töö on operatiivsuse ja hinna tõttu ikka digil.

aga kaamera on ainult vahend. foto ehk tulemus peegeldab fotograafi ehk seda, kes ta on ja mida ta näeb. täitsa loomulik, ma arvan. vaata kasvõi maalikunsti või skulptuurigi. või võta lihtsalt maailmavaatelised erinevused, pealtnäha täitsa samad tegelased, aga tihti radikaalsed erinevused;)

March 14, 2007  
Blogger Siim said...

Mõtlesin ka just maalikunsti peale. Et kahel maalijal võivad samad pintslid ja värvipott olla, mis aga ei tähenda, et neil pildid kaugeltki sarnased oleks.

March 14, 2007  
Anonymous Anonymous said...

silm on erinev. mida üks inimene näeb ühes kompositsioonis, ei pruugi ja tihtipeale ei olegi sama, mida teine inimene seal näeb. ka kaamerat ennast käsitletakse ju erinevalt. mis on fookuses, mis mitte. missugused värvid jnejne..

March 14, 2007  

Post a Comment

<< Home

----------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------
ajaveeb 2007